Fiat servis Goran | Alfa Romeo | Lancia | Beograd | Altina | Fiat Croma – neočekivan kvalitet

Fiat servis Goran | Fiat Croma – neočekivan kvalitet

Fiat servis Goran | Fiat Croma – neočekivan kvalitet
17.03.2017

Fiat baš i nema sreće s prodajom velikih automobila. Kupci italijanskog proizvođača verovatno doživljavaju kao majstora za male kompaktne automobile i ne vide razlog zašto bi se on petljao u višu klasu, što je prava šteta, jer je nova Croma jedan od najboljih Fijata koji je ikad napravljen. Prva generacija "krome" nije prošla baš najbolje na tržištu i, osim što je bila prvi automobil opremljen dizel motorom s direktnim ubrizgavanjem, malo ko će je se sećati s nostalgijom. Fijat je prestao da je proizvodi još davne 1996, a 2005. je predstavio njenu naslednicu. Nepune tri godine kasnije, dakle 2008. godine predstavljena je redizajnirana, unapređena, jednostavno još bolja "kroma".
Fijatova "kroma" zasnovana je na platformi Opelove "vektre", ono što je zanimljivo paljenje ključem između sedišta pokazuje srodstvo i sa Saabom 9-3, koji takođe koristi istu platformu (iako je SAAB 9-3 daleko zabavniji i bolji za vožnju). Može se pohvaliti vrlo strogim kvalitetom izrade, zbog čega je završna obrada neprepoznatljivo dobra. Italijani su se zaista potrudili da naprave pristojan auto. Ergonomija je savršena, nema nikakvih skakavaca i atipičnih zvukova, a posebno oduševljava izolacija buke, bilo da milite gradskim ulicama ili jurite autoputem.
Fiat Croma je u stvari po definiciji crossover. Ako želite, može biti karavan, monovolumen ili hatchback. Ona nije klasični karavan jer, uprkos takvom obliku, povećane dimenzije nisu namenjene prtljagu, već putnicima, a mesta ima na pretek. Ako sedite na zadnjim sedištima, pronaći ćete dovoljno prostora za noge, ramena i glavu, čak i ako pored vas sedi još dvoje putnika. Slično važi i za vozača i suvozača, kojima je na raspolaganju fotelja, a ne sedište. "Kromin" prtljažni prostor u standardnoj verziji progutaće bez većih problema 500 litara zapremine, dok će u reprezentativnom izdanju s preklopljenom zadnjom klupom lako izaći na kraj i s tri puta više prtljaga. Na našim putevima ih ima dosta, zbog povoljnog odnosa cene i kvaliteta.
Crome su se najčešće kupovale sa 8-ventilskim dizel motorom 1.9 JTD-om snage 120 KS, koji je jednostavniji i pouzdaniji od 16-ventilskog sa 150 KS, ali ipak nedovoljno snažan za ovako težak automobil. Nudi najslabija međuubrzanja u klasi, iako je baš ovaj motor najdugovečniji. Prelazi bez problema i preko 700.000 km pre nego počne trošiti ulje.
Pod poklopcem ovog automobila našao se i 1,9-litarski Multijet common-rail dizelaš s turbopunjačem varijabilne geometrije i direktnim ubrizgavanjem. Motor razvija 150 KS, a na prednje točkove ih prenosi putem ručnog šesterostepenog menjača duge ručice i hoda, ali idealnog odnosa između brzina. Povoljan odnos snage i momenta, uz ne preterano izražen efekat turbo-rupe, garantuju brza i efektna preticanja, a plus više je i (za automobil od 1.500 kg) više nego pristojna potrošnja od samo sedam litara dizela na 100 km pri kombinovanoj vožnji.
Enterijer nije baš u italijanskom stilu. Plastika je solidnog kvaliteta, a spojevi su korektno odrađeni.

Manje zamerke mogu se uputiti na račun "krominih" kočnica, koje bi mogle biti i bolje, kao i na račun upravljača, koji bi mogao biti malo direktniji. Bilo je sporadičnih problema sa senzorima ABS uređaja kao i brizgaljkama.
Ipak, ponašanje automobila u krivinama je prvoklasno, kao i udobnost na oštećenim putevima. Što se sigurnosnog aspekta tiče, "kroma" je serijski opremljena ABS-om i ESP-om, pomoći pri kočenju, kao i s čak sedam vazdušnih jastuka. Zbog sveg toga, na Euro NCAP-ovom crash testu Fijatov konkurent u D segmentu okitio se s čak pet zvezdica za odrasle i s četiri zvezdice za najmlađe putnike.

Fiat-servis Goran | Zemun, Beograd

Fiat servis Goran | Delovi

Fiat servis Goran posluje od 2000. godine i bavi se isključivo servisiranjem vozila Fiat i Lancia. Servis je prvobitno osnovan u Zemunu sa adresom u Tršćanskoj ulici, a kasnije radi proširenja kapaciteta menja svoju lokaciju i seli se u ulicu Dragiše Vasića br. 18 na Altini, takođe u Zemunu.

Fiat-servis Goran | Ferarri oprema

Fiat servis Goran | Delovi

Auto servis Goran prvi je servis u Srbiji koji je ovlašćen za prodaju originalnih odevnih i drugih proizvoda, koji na sebi nose logo čuvenog automobilskog brenda Ferrari. U ponudi su majice, jakne, kačketi, kišobrani, privesci…

Fiat-servis Goran | Blog

Fiat servis Goran | Delovi
Fiat Croma – neočekivan kvalitet

Fiat baš i nema sreće s prodajom velikih automobila. Kupci italijanskog proizvođača verovatno doživljavaju kao majstora za male kompaktne automobile...